Как да развием бизнес в Интернет ?

В днешно време е напълно възможно да развивате свой бизнес по Интернет. Това е всеизвестен факт, който привлича все повече млади хора. Много от тях се отказват още в началото, тъй като не отделят време да се запознаят с възможностите, които дава Интернет. Те копират механично вече утвърдени бизнес модели, които не са способни да развият и накрая се отказват. Има много хора, които печелят от електронни магазини, но не всички. Има други хора, които печелят от изразяване на мисли и разсъждения за околния свят (блогъри), но не всички и т.н. За да печелите от Интернет, трябва да заложите на Вашите качества и възможности, които да развивате. Какво имаме предвид?

В тази статия няма да Ви изложим в детайли как да развиете конкретен бизнес. Вместо това, ще Ви посочим възможно най-голям обем от дейности в Интернет, от които да изберете най-подходящата за Вас. В допълнение, към всяка дейност ще Ви посочваме какви качества или инвестиции трябва да направите, за да я осъществите и развивате в печеливш бизнес.

Дейности в Интернет, от които можете да печелите пари

Електронен магазин

Ако сте производител или доставчик на продукти или услуги, можете да ги предлагате в електронен магазин. Електронният магазин представлява сайт, който функционира като магазин. В него можете да продавате всичко – услуги, книги, лаптопи, мобилни телефони, телевизори и т.н. Вие можете да притежавате сайта или да се насочите към изградени платформи срещу заплащане, на които да качвате своите продукти. За тази дейност ще са Ви необходими:

 • по-голям капитал – За сайта, за реклама, за техническа поддръжка, евентуално за предплащане на стоки към доставчици;
 • по-малко технически познания, особено ако ще заплащате за такива;
 • по-малко творчество мислене.

Афилиейт маркетинг

Афилиейт маркетинга е дейност, при която Вие ще рекламирате продукти на търговците и ще получавате твърд процент от реализираните от Вас продажби във вид на комисионни. За тази дейност ще са Ви необходими:

 • По-малко средства – Може да притежавате сайт, но може да рекламирате и чрез социалните мрежи и по имейл. Няма нужда да се грижите за доставяне на продуктите, Вие само ги рекламирате. Може да стартирате този бизнес почти без пари;
 • Повече технически познания – Интернет маркетинга изисква доста технически познания, иначе няма да реализирате големи продажби и ще се откажете;
 • Повече творчество и творческо мислене – Трябва да приложите голямо творчество, добър стил на писане или представяне на рекламните материали, за да привлечете вниманието на потребителите.

Дропшипинг

При дропшипинг продавате продукти, които нямате в наличност. Преди това трябва да се договорите с доставчика на каква цена ще Ви продава стоката. Вие я предлагате с избрана от Вас надценка в електронния си магазин. Потребителят заплаща на Вас цената с надценка, а Вие на доставчика договорената цена. При покупка доставчикът изпраща покупката от Ваше име. Този метод изисква да имате електронен магазин и фирма, както и познания в Интернет маркетинга. За тази дейност ще са Ви необходими:

 • По-малко пари, отколкото са необходими при първата дейност (Електронен магазин), но повече, отколкото при афилиейт маркетинга
 • Повече технически познания – Интернет маркетинга изисква доста технически познания, иначе няма да реализирате големи продажби и ще се откажете;
 • Повече творчество и творческо мислене – Трябва да приложите голямо творчество, добър стил при описание на продуктите или представяне на рекламните материали, за да привлечете вниманието на потребителите.

Социални мрежи

Социалните мрежи са най-подходящи за афилиейт маркетинга и по-неподходящи за директни продажби на Ваши продукти или дропшипинг. В социалните мрежи можете да печелите и от:

 • Продажба на страници или групи, които сте развили и имат голям обем от последователи;
 • Пускане на реклама във Ваши страници или групи.

Блогване

Блогът представлява по същество сайт, в който да споделяте свои виждания за околния свят или по теми, които Ви интересуват, или в които сте специалист. Блоговете са подходящи за всички дейности по-горе, особено ако в тях има обособен електронен магазин. От блог можете да печелите и чрез:

 • Участие в рекламна мрежа (Google Adsense, AdNow и т.н.);
 • Продажба на линкове. За да повдигнат авторитета си пред Google и да заемат по-добра позиция, можете да предлагате линкове от Вашия сайт, които да препращат до друг, срещу заплащане;
 • Платено съдържание. Ако сте специалист в някоя област и пишете полезни материали, може да поискате заплащане от потребителите, за да ги четат. За целта се показва само част от материала, с подкана за заплащане за достъп до цялото съдържание.

Тази статия не претендира за изчерпателност, но ще се радваме ако сме Ви провокирали да се замислите, преди да се впуснете в неправилната посока. Споделете в коментар кой е най-подходящия бизнес за Вас!

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *