Можем ли да организираме семейните разходи ?

Притежаването на добри организационни умения е важно не само когато сме на работното си място, а за ръководене на семейните разходи. Към тях трябва да подхождаме внимателно, за да не останем в края на месеца на нула. А защо не и да спестим малка сума.


Какво да спазваме за един балансиран семеен бюджет?
Специалистите съветват:
1.Нужно е да си поставим както краткосрочни, така и дългосрочни финансови цели.
Те може да се отнасят до ремонт в жилището ни, закупуване на бяла техника или нов автомобил, планиране на почивка и др. Когато изпълняваме краткосрочните цели, ще бъдем по-сигурни, че ще постигнем и дългосрочните.
2.При всички случаи трябва да изясним приходите си.
Когато имаме представа с какви приходи като заплата, пенсия, рента и др .разполагаме, по-лесно ще планираме разходите си.
3.Да си поставим за цел да анализираме разходите си.
Много хора правят това, като упорито и старателно записват всички покупки и изразходени суми за седмица или месец. Това е полезно, защото ни дава възможност да преценим кое от закупеното е наистина необходимо и от кое бихме могли да се лишим. За наше улеснения има телефонни приложения, с чиято помощ можем да отчетем разходите и да определим лимити.
4.Необходимо е да ограничим разходите си.
Можем да си определим една максимална сума за харчене на ден, седмица и месец. Така със сигурност ще имаме излишък, който ще ни помогне да осъществим набелязаните си цели.
5.Непременно да спестяваме.
В началото можем да определим например едни 10% от доходите си, които да заделяме в спестовна сметка.
6.Да погасим дълговете си, ако имаме такива.
Ако дължим пари на някого, трябва да се издължим по възможност по-бързо, защото те пречат на добрата организация на парите.
Решение ли са „бързите” пари?
Понякога, колкото и да планираме бюджета си, се налага да теглим кредит или заем. Това се случва при т.нар. „форсмажорни обстоятелства” , включващи операция, спешен ремонт, плащане на особено високи сметки и др. При такива случаи е по-добре да използваме услугите на кредитен консултант, особено когато става въпрос за изкушаващите „бързи” пари.
При достатъчно добра мотивация за правилно организиране на семейните разходи със сигурност ще постигнем набелязаните цели.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *