Ползите от боядисването на косата с къна​

Побеляването на косата е естествен процес, но повечето от нас не се примиряват с него. В днешно време на пазара се предлагат най-разнообразни бои за коса. В същото време обаче пред нас стои и друга алтернатива – къната за коса, използвана от векове.
Какво представлява къната?
Къната всъщност представлява изсушени и смлени на прах листа на растението Lawsonia inermis.Това растение е храст и е разпространено в Северна Африка, Южна Азия и Северна Австралия. Съдържа пигменти, смоли и танини, които придават на косата обем и блясък.
Някои учени твърдят, че употребата на къна за козметични и медицински цели е станала първо в Индия, други смятат, че това е станало в Средния Изток и Северна Африка. Но във всеки случай хората са използвали къната за боядисване още през бронзовата епоха, а в Древен Египет – и като лекарство.
Полезна ли е къната за косата ни?
И днес по традиция къната се използва както в бодиарта, така и за боядисване на коса.
Дерматолози и професионални стилисти са на едно мнение за това, че къната е много по-безвредно решение за боядисване на косата. Макар че с нея процесът на боядисване е по-бавен и понякога не се получава нужният ефект от първия път, къната има следните преимущества пред боята:
– тя е натурален продукт;
– натрупва се единствено по повърхността на косъма.
Все пак като потребители трябва да внимаваме за качеството на закупената къна. Ако в нея има някакви добавки, това може да предизвика нежелана алергична реакция.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *